Krumplipüré

Krumplipüré

A krumplipüré egy olyan étel, amely szinte mindenki kedvence. Egyszerű, de mégis lenyűgöző ízvilága és krémes állaga miatt szinte bármilyen fogáshoz kiválóan passzol.

2024-07-05 11:29
 0

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya (lehetőleg lisztes, mint a krumplipüré burgonya)
  • 100 g vaj
  • 200 ml tej
  • Só és bors ízlés szerint
  • (Opcionális) 2 gerezd fokhagyma
  • (Opcionális) Tejszín vagy crème fraîche a gazdagabb ízért

Elkészítés

  1. Előkészítés

    • A burgonyát meghámozzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Fontos, hogy egyforma méretűek legyenek, hogy egyenletesen főjenek meg.
  2. Főzés

    • A burgonyát egy nagy fazékban sós vízben feltesszük főni. Forrástól számítva kb. 20-25 percig főzzük, amíg teljesen meg nem puhulnak. Ellenőrizhetjük egy villával: ha könnyedén beleszúrható, akkor készen van.
  3. Fűszerezés és krémesítés

    • Amíg a burgonya fő, a tejet és a vajat egy kisebb lábasban felmelegítjük. Ha fokhagymát is használunk, azt is hozzáadjuk, hogy átjárja az íz.
    • Ha a burgonya megfőtt, leszűrjük, majd visszatesszük a fazékba. Egy krumplinyomóval vagy villával alaposan összetörjük.
  4. Összeállítás

    • A forró tej-vaj keveréket fokozatosan hozzáadjuk a tört burgonyához, miközben folyamatosan keverjük. Addig keverjük, amíg el nem érjük a kívánt krémes állagot.
    • Sóval és borssal ízesítjük. Ha gazdagabb ízre vágyunk, egy kis tejszínt vagy crème fraîche-t is hozzáadhatunk.
  5. Tálalás

    • A kész krumplipürét azonnal tálaljuk. Kiváló köret sült húsokhoz, halakhoz vagy akár vegetáriánus ételekhez is.

Tippek a tökéletes krumplipüréhez

  • Burgonya kiválasztása: A lisztesebb fajták, mint a krumplipüré burgonya vagy a rusztikus burgonya, jobban megfelelnek a pürének, mivel könnyebben törhetők és krémesebb állagot eredményeznek.
  • Ne sajnáljuk a vajat: A vaj teszi igazán gazdaggá és ízletessé a pürét. Ne spóroljunk vele, ha igazán finom végeredményt szeretnénk.
  • Ne keverjük túl: Ha túlkeverjük a krumplipürét, az ragacsos és gumiszerű lehet. Keverjük addig, amíg éppen el nem éri a kívánt állagot.

Variációk

  • Fokhagymás krumplipüré: Adjunk hozzá 2-3 gerezd tört fokhagymát a tej-vaj keverékhez.
  • Sajtos krumplipüré: Reszelt cheddar sajtot vagy parmezánt keverjünk a kész pürébe.
  • Zöldfűszeres krumplipüré: Aprított friss petrezselymet, metélőhagymát vagy snidlinget adhatunk hozzá.

A krumplipüré elkészítése nem bonyolult, de néhány apró trükkel és odafigyeléssel igazi kulináris élménnyé varázsolható. Próbáljuk ki ezt a receptet, és élvezzük a házias ízeket!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow