Rákóczi túrós

Rákóczi túrós

A Rákóczi túrós egy ikonikus magyar sütemény, amely egyesíti a ropogós tésztát, a krémes túrót és a habkönnyű tojásfehérjehabot. Nevét Rákóczi János mestercukrászról kapta, aki az 1958-as brüsszeli világkiállításon mutatta be ezt a desszertet. Azóta a Rákóczi túrós a magyar cukrászdák egyik kedvence lett.

2024-07-06 12:11
 0

Hozzávalók

A tésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 150 g vaj vagy margarin
  • 1 tojássárgája
  • 50 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1-2 evőkanál tejföl (szükség szerint)

A töltelékhez:

  • 500 g túró
  • 100 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 csipet só

A habhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 150 g kristálycukor

A lekvárhoz:

  • 150 g sárgabaracklekvár

Elkészítés

  1. A tészta elkészítése:

    • A lisztet keverjük össze a porcukorral és a csipet sóval.
    • Adjuk hozzá a vajat vagy margarint, és morzsoljuk össze.
    • Adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima lesz.
    • Nyújtsuk ki a tésztát, és helyezzük egy kivajazott, lisztezett tepsibe.
    • Süssük előmelegített sütőben 180°C-on kb. 15 percig, amíg világos aranybarnára sül.
  2. A töltelék elkészítése:

    • A túrót törjük át egy szitán, hogy sima legyen.
    • Keverjük össze a porcukorral, vaníliás cukorral, tojássárgájával, citromhéjjal, búzadarával és egy csipet sóval.
    • A tölteléket simítsuk az elősütött tésztára, majd süssük további 20-25 percig, amíg a túró megszilárdul.
  3. A hab elkészítése:

    • A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a kristálycukor fokozatos hozzáadásával.
    • A sült túrós rétegre simítsuk rá a habot, majd helyezzük vissza a sütőbe, és süssük 10-15 percig, amíg a hab aranybarnára sül.
  4. A lekvár hozzáadása:

    • A sárgabaracklekvárt melegítsük fel, hogy folyós legyen.
    • A megsült hab tetejére csíkokban kenjük rá a lekvárt, hogy dekoratív mintát alkossunk.
  5. Tálalás:

    • Hagyjuk a süteményt teljesen kihűlni, majd szeleteljük fel.

Tippek a tökéletes Rákóczi túrós elkészítéséhez

  • A túrót érdemes szitán áttörni, hogy ne legyen darabos.
  • A tésztát pihentessük hűtőben 30 percig, mielőtt kinyújtjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni.
  • A habot érdemes lassan és fokozatosan sütni, hogy ne essen össze.

A Rákóczi túrós ideális választás ünnepi alkalmakra, családi összejövetelekre vagy akár egy hétvégi desszertnek is. Az elkészítése némi időt és figyelmet igényel, de az eredmény minden ráfordított percet megér. Próbálja ki Ön is ezt a klasszikus magyar süteményt, és lepje meg vele családját, barátait!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow