Almás pite
Az almás pite egy klasszikus, időtlen desszert, amely számos család asztalán megtalálható szerte a világon. Készítése egyszerű, az eredmény pedig mindig ízletes és házias. Ebben a cikkben bemutatjuk a tökéletes almás pite receptjét, hogy otthon is könnyedén elkészíthesd.
Hozzávalók
Tésztához:
- 300 g liszt
- 200 g vaj (hideg, felkockázva)
- 100 g cukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1-2 evőkanál hideg víz
Töltelékhez:
- 1 kg alma (hámozott, magozott, szeletelt)
- 100 g cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál liszt
- 1 csipet szerecsendió (opcionális)
Elkészítés
1. Lépés: A Tészta Elkészítése
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
- Add hozzá a hideg, felkockázott vajat, majd kézzel vagy egy tésztakaparóval dolgozd össze, amíg morzsalékos állagú lesz.
- Add hozzá a cukrot és keverd össze.
- Üsd hozzá a tojást és egy-két evőkanál hideg vizet, majd gyúrd sima tésztává.
- Oszd a tésztát két részre (egyik legyen kicsit nagyobb a másiknál), formázd gömbbé, csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
2. Lépés: A Töltelék Elkészítése
- Közben készítsd el a tölteléket. Hámozd meg és szeleteld fel az almákat vékony szeletekre.
- Egy nagy tálban keverd össze az almaszeleteket a cukorral, fahéjjal, citromlével, liszttel, és a szerecsendióval (ha használsz).
- Hagyd állni 10-15 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
3. Lépés: A Pite Összeállítása
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Vedd ki a tésztát a hűtőből. A nagyobb tésztagömböt nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, és bélelj ki vele egy 23 cm-es piteformát.
- Töltsd meg a formát az almás töltelékkel, egyenletesen eloszlatva.
- A kisebb tésztagömböt is nyújtsd ki, és vágj belőle csíkokat, hogy rácsot készíthess a pite tetejére. A csíkokat rácsozd be a töltelék tetején.
- A tészta szélét nyomkodd le, hogy jól záródjon.
4. Lépés: Sütés
- Sütés előtt kenj meg a tészta tetejét tojással, hogy szép aranybarna színe legyen.
- Süsd a pitét az előmelegített sütőben kb. 45-50 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára sül és a töltelék bugyborékolni kezd.
5. Lépés: Tálalás
- Miután megsült, hagyd hűlni a pitét legalább 30 percig, hogy könnyebben szeletelhető legyen.
- Tálald vaníliafagyival vagy tejszínhabbal a legjobb élmény érdekében.
Tippek és variációk
- Ízesítés: Az almához adhatsz mazsolát, diót, vagy akár karamellás szószt is, hogy még gazdagabb legyen a töltelék.
- Tészta: Ha szeretnéd, a tészta egy részét lecserélheted teljes kiőrlésű lisztre, hogy egészségesebb legyen.
- Fűszerezés: A fahéj mellett próbáld ki a gyömbért vagy a szegfűszeget is az almás töltelékben.
Az almás pite egy sokoldalú desszert, amely mindig megörvendezteti a családot és barátokat. Reméljük, hogy ez a recept segít abban, hogy tökéletes almás pitét készíts otthon!
Mi a reakciód?