Pizzatészta alaprecept

Pizzatészta alaprecept

A házi készítésű pizza egyik legfontosabb összetevője a tökéletes pizzatészta. A jó tészta könnyed, ropogós szélekkel, és puha, levegős belsővel rendelkezik, ami tökéletes alapot biztosít a feltétek számára.

2024-06-30 10:03
 0

Hozzávalók:

  • 500 g liszt (legjobb a pizzaliszt, de a sima búzaliszt is megfelelő)
  • 325 ml langyos víz
  • 7 g szárított élesztő (vagy 20 g friss élesztő)
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  1. Az élesztő aktiválása:

    • Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet a cukorral, majd add hozzá az élesztőt. Hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz. Ez jelzi, hogy az élesztő aktív.
  2. A tészta összegyúrása:

    • Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet és a sót. Közepébe készíts egy mélyedést, és öntsd bele az élesztős vizet, valamint az olívaolajat.
    • Fokozatosan dolgozd össze a hozzávalókat, majd gyúrd a tésztát kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kis lisztet, ha túl száraz, egy kevés vizet.
  3. Kelesztés:

    • A tésztát formázd gömbbé, és helyezd egy enyhén kiolajozott tálba. Fedd le egy nedves konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1-1,5 órán keresztül, vagy amíg a duplájára nem nő.
  4. Formázás és pihentetés:

    • Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen gyúrd át újra röviden, hogy a levegő buborékok eltávozzanak. Oszd a tésztát két vagy több részre, attól függően, hogy mekkora pizzákat szeretnél készíteni.
    • A tésztadarabokat formázd gömbölyűre, majd hagyd pihenni 10-15 percig, így könnyebb lesz kinyújtani.
  5. Nyújtás és feltétek:

    • A pihentetett tésztát nyújtsd ki kb. 0,5 cm vastagságú kör alakúra. Használhatsz sodrófát, de hagyományosan kézzel formázzák a tésztát, hogy a szélek kissé vastagabbak maradjanak.
    • Helyezd a kinyújtott tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy pizzakőre. Kend meg paradicsomszósszal, és helyezd rá a kedvenc feltéteidet.
  6. Sütés:

    • Melegítsd elő a sütőt a lehető legmagasabb hőmérsékletre (250-300°C). Ha van pizzaköved, helyezd azt is be előmelegíteni.
    • Süsd a pizzát az előmelegített sütőben 10-15 percig, vagy amíg a tészta aranybarna és ropogós lesz, a sajt pedig megolvad és enyhén megpirul.

Tippek a tökéletes pizzatésztához:

  • Liszt kiválasztása: A pizzaliszt magasabb fehérjetartalma miatt rugalmasabb tésztát eredményez, de sima búzaliszt is használható.
  • Víz hőmérséklete: A langyos víz segíti az élesztő aktiválódását. Túl forró víz elpusztíthatja az élesztőt.
  • Kelesztési idő: Ha több időd van, a tésztát akár hűtőben is kelesztheted 24 órán át, ami még ízletesebb és jobb állagú tésztát eredményez.

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow