Pizzatészta alaprecept
A házi készítésű pizza egyik legfontosabb összetevője a tökéletes pizzatészta. A jó tészta könnyed, ropogós szélekkel, és puha, levegős belsővel rendelkezik, ami tökéletes alapot biztosít a feltétek számára.
Hozzávalók:
- 500 g liszt (legjobb a pizzaliszt, de a sima búzaliszt is megfelelő)
- 325 ml langyos víz
- 7 g szárított élesztő (vagy 20 g friss élesztő)
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
-
Az élesztő aktiválása:
- Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet a cukorral, majd add hozzá az élesztőt. Hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz. Ez jelzi, hogy az élesztő aktív.
-
A tészta összegyúrása:
- Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet és a sót. Közepébe készíts egy mélyedést, és öntsd bele az élesztős vizet, valamint az olívaolajat.
- Fokozatosan dolgozd össze a hozzávalókat, majd gyúrd a tésztát kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kis lisztet, ha túl száraz, egy kevés vizet.
-
Kelesztés:
- A tésztát formázd gömbbé, és helyezd egy enyhén kiolajozott tálba. Fedd le egy nedves konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1-1,5 órán keresztül, vagy amíg a duplájára nem nő.
-
Formázás és pihentetés:
- Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen gyúrd át újra röviden, hogy a levegő buborékok eltávozzanak. Oszd a tésztát két vagy több részre, attól függően, hogy mekkora pizzákat szeretnél készíteni.
- A tésztadarabokat formázd gömbölyűre, majd hagyd pihenni 10-15 percig, így könnyebb lesz kinyújtani.
-
Nyújtás és feltétek:
- A pihentetett tésztát nyújtsd ki kb. 0,5 cm vastagságú kör alakúra. Használhatsz sodrófát, de hagyományosan kézzel formázzák a tésztát, hogy a szélek kissé vastagabbak maradjanak.
- Helyezd a kinyújtott tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy pizzakőre. Kend meg paradicsomszósszal, és helyezd rá a kedvenc feltéteidet.
-
Sütés:
- Melegítsd elő a sütőt a lehető legmagasabb hőmérsékletre (250-300°C). Ha van pizzaköved, helyezd azt is be előmelegíteni.
- Süsd a pizzát az előmelegített sütőben 10-15 percig, vagy amíg a tészta aranybarna és ropogós lesz, a sajt pedig megolvad és enyhén megpirul.
Tippek a tökéletes pizzatésztához:
- Liszt kiválasztása: A pizzaliszt magasabb fehérjetartalma miatt rugalmasabb tésztát eredményez, de sima búzaliszt is használható.
- Víz hőmérséklete: A langyos víz segíti az élesztő aktiválódását. Túl forró víz elpusztíthatja az élesztőt.
- Kelesztési idő: Ha több időd van, a tésztát akár hűtőben is kelesztheted 24 órán át, ami még ízletesebb és jobb állagú tésztát eredményez.
Mi a reakciód?