Rántott cukkini
A rántott cukkini egy könnyű és finom étel, amely tökéletes választás lehet ebédre vagy vacsorára. Az egyszerű hozzávalóknak és az egyszerű elkészítésnek köszönhetően bárki könnyedén elkészítheti ezt az ízletes fogást. A cukkini rántva ropogós külsőt kap, míg belül megőrzi lédús állagát, így minden harapás egy igazi élmény.
Hozzávalók
- 2 közepes méretű cukkini
- 2 tojás
- 100 g liszt
- 150 g zsemlemorzsa
- Só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál fokhagymapor (opcionális)
- Olaj a sütéshez
Elkészítés lépésről lépésre
1. Előkészületek
- A cukkinit alaposan mosd meg, majd vágd le a végeit.
- Szeleteld a cukkinit kb. 0,5 cm vastag karikákra vagy hosszúkás hasábokra, ízlés szerint.
2. Panírozás előkészítése
- Egy tálban verj fel két tojást, adj hozzá egy csipet sót és borsot.
- Egy másik tálba szórj lisztet.
- Egy harmadik tálba tedd a zsemlemorzsát, és keverj hozzá egy teáskanál fokhagymaport, ha szeretnéd, hogy a cukkini extra ízes legyen.
3. Panírozás
- A cukkini szeleteket először forgasd meg a lisztben, hogy minden oldalát egyenletesen befedje.
- Ezután mártsd a lisztezett cukkinit a felvert tojásba, ügyelve, hogy mindenhol bevonja.
- Végül forgasd meg a zsemlemorzsában, és enyhén nyomkodd meg, hogy a morzsa jól tapadjon a cukkini szeletekhez.
4. Sütés
- Melegíts fel egy nagy serpenyőben annyi olajat, hogy a cukkini szeletek félig elmerüljenek benne.
- Amikor az olaj már forró, de nem füstöl, helyezd bele a cukkini szeleteket. Ügyelj arra, hogy ne zsúfold túl a serpenyőt, mert akkor nem sülnek egyenletesen.
- Süsd a cukkini szeleteket mindkét oldalon aranybarnára, ez oldalanként kb. 2-3 percet vesz igénybe.
- A kisült cukkinit helyezd papírtörlőre, hogy felitassa a felesleges olajat.
Tálalás
A rántott cukkini melegen a legfinomabb, frissen sütve. Tálalhatod főételként, köretként vagy akár egy könnyű saláta részeként is. Kínálhatsz mellé különböző mártogatósokat, mint például fokhagymás tejföl vagy tartármártás.
Tipp
- Ha szeretnéd a cukkinit egészségesebben elkészíteni, sütőben is sütheted. Ehhez helyezd a panírozott cukkinit sütőpapírral bélelt tepsire, spricceld meg egy kis olívaolajjal, majd süsd előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 percig, vagy amíg aranybarnára sülnek.
A rántott cukkini egy egyszerű, mégis ízletes étel, amely gyorsan elkészíthető és számos variációban tálalható. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a cukkini különleges ízét ropogós, aranybarna panírban!
Mi a reakciód?