Paradicsomleves
A paradicsomleves az egyik legkedveltebb és legegyszerűbben elkészíthető leves. Gazdag íze és krémes állaga miatt sokak kedvence, ráadásul egészséges és tápláló is.
Hozzávalók
- 1 kg friss paradicsom vagy 2 konzerv hámozott paradicsom
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 zellerszár
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 liter zöldség- vagy csirkehúsleves
- Só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál cukor (opcionális)
- Friss bazsalikom levelek (díszítéshez)
- Tejföl vagy tejszín (tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés
-
Előkészítés
- Ha friss paradicsomot használunk, forraljunk fel egy nagy fazék vizet. Tegyük bele a paradicsomokat 1-2 percre, majd vegyük ki és tegyük hideg vízbe. Ezután könnyedén lehúzhatjuk a héjukat.
- A vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert tisztítsuk meg és aprítsuk fel.
-
Főzés
- Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy fazékban közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a fokhagymát, a sárgarépát és a zellert, majd pirítsuk további 5 percig.
- Tegyük bele a paradicsomokat (vagy a konzerv hámozott paradicsomot), és főzzük 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
-
Főzés befejezése
- Öntsük hozzá a zöldség- vagy csirkehúslevest, majd forraljuk fel. Vegyük vissza a hőt, és hagyjuk lassú tűzön főni kb. 20-30 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
- Ha szükséges, adjunk hozzá cukrot a paradicsom savasságának kiegyensúlyozásához. Ízesítsük sóval és borssal.
-
Turmixolás
- Ha a leves megfőtt, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Egy botmixer vagy turmixgép segítségével pürésítsük simára.
- Ha szükséges, szűrjük át a levest, hogy teljesen krémes állagot kapjunk.
-
Tálalás
- Tálaláskor tegyünk egy kevés tejfölt vagy tejszínt a tetejére, és díszítsük friss bazsalikom levelekkel.
Tippek és variációk
- Fűszerezés: Adhatunk hozzá különféle fűszereket, mint például oregánót, kakukkfüvet vagy rozmaringot, hogy változatosabb ízeket kapjunk.
- Pikáns változat: Egy kevés csilipaprika hozzáadásával pikánsabbá tehetjük a levest.
- Krémesebb állag: A végén egy kevés kókusztejjel vagy mandulatejjel is gazdagíthatjuk, ha tejmentes verziót szeretnénk.
Egészségügyi Előnyök
A paradicsomleves nem csak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. A paradicsom gazdag likopinban, amely egy erős antioxidáns, és segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Emellett a paradicsom magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert és segít a bőr egészségének megőrzésében.
A paradicsomleves egy egyszerű, de ízletes fogás, amely bármely étkezés tökéletes kezdete lehet. Az alapanyagok könnyen beszerezhetők, az elkészítés pedig nem igényel különösebb konyhai tapasztalatot. Próbálja ki ezt a receptet, és varázsoljon mosolyt a családja arcára egy tál forró, krémes paradicsomlevessel!
Mi a reakciód?