Paradicsomleves

Paradicsomleves

A paradicsomleves az egyik legkedveltebb és legegyszerűbben elkészíthető leves. Gazdag íze és krémes állaga miatt sokak kedvence, ráadásul egészséges és tápláló is.

2024-06-30 10:25
 0

Hozzávalók

  • 1 kg friss paradicsom vagy 2 konzerv hámozott paradicsom
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 zellerszár
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter zöldség- vagy csirkehúsleves
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor (opcionális)
  • Friss bazsalikom levelek (díszítéshez)
  • Tejföl vagy tejszín (tálaláshoz, opcionális)

Elkészítés

  1. Előkészítés

    • Ha friss paradicsomot használunk, forraljunk fel egy nagy fazék vizet. Tegyük bele a paradicsomokat 1-2 percre, majd vegyük ki és tegyük hideg vízbe. Ezután könnyedén lehúzhatjuk a héjukat.
    • A vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert tisztítsuk meg és aprítsuk fel.
  2. Főzés

    • Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy fazékban közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre.
    • Adjuk hozzá a fokhagymát, a sárgarépát és a zellert, majd pirítsuk további 5 percig.
    • Tegyük bele a paradicsomokat (vagy a konzerv hámozott paradicsomot), és főzzük 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  3. Főzés befejezése

    • Öntsük hozzá a zöldség- vagy csirkehúslevest, majd forraljuk fel. Vegyük vissza a hőt, és hagyjuk lassú tűzön főni kb. 20-30 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
    • Ha szükséges, adjunk hozzá cukrot a paradicsom savasságának kiegyensúlyozásához. Ízesítsük sóval és borssal.
  4. Turmixolás

    • Ha a leves megfőtt, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Egy botmixer vagy turmixgép segítségével pürésítsük simára.
    • Ha szükséges, szűrjük át a levest, hogy teljesen krémes állagot kapjunk.
  5. Tálalás

    • Tálaláskor tegyünk egy kevés tejfölt vagy tejszínt a tetejére, és díszítsük friss bazsalikom levelekkel.

Tippek és variációk

  • Fűszerezés: Adhatunk hozzá különféle fűszereket, mint például oregánót, kakukkfüvet vagy rozmaringot, hogy változatosabb ízeket kapjunk.
  • Pikáns változat: Egy kevés csilipaprika hozzáadásával pikánsabbá tehetjük a levest.
  • Krémesebb állag: A végén egy kevés kókusztejjel vagy mandulatejjel is gazdagíthatjuk, ha tejmentes verziót szeretnénk.

Egészségügyi Előnyök

A paradicsomleves nem csak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. A paradicsom gazdag likopinban, amely egy erős antioxidáns, és segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Emellett a paradicsom magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert és segít a bőr egészségének megőrzésében.

A paradicsomleves egy egyszerű, de ízletes fogás, amely bármely étkezés tökéletes kezdete lehet. Az alapanyagok könnyen beszerezhetők, az elkészítés pedig nem igényel különösebb konyhai tapasztalatot. Próbálja ki ezt a receptet, és varázsoljon mosolyt a családja arcára egy tál forró, krémes paradicsomlevessel!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow