Karalábé krémleves

Karalábé krémleves

A karalábé egy méltatlanul mellőzött zöldség, amely tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal. A belőle készült krémleves nemcsak egészséges, hanem ízletes és könnyen elkészíthető étel is. Ebben a cikkben egy egyszerű és ízletes karalábé krémleves receptjét osztom meg veletek.

2024-07-05 11:23
 0

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű karalábé
  • 1 közepes méretű burgonya
  • 1 közepes méretű sárgarépa
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter zöldségalaplé (vagy víz)
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • Só, bors ízlés szerint
  • Friss petrezselyem vagy metélőhagyma a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Előkészítés:

    • A karalábét, burgonyát és sárgarépát hámozzuk meg és kockázzuk fel.
    • A vöröshagymát és fokhagymát aprítsuk fel.
  2. Párolás:

    • Egy nagyobb lábasban olvasszuk fel a vajat vagy hevítsük fel az olívaolajat.
    • Adjuk hozzá a vöröshagymát és pároljuk üvegesre.
    • Tegyük bele a fokhagymát, és pároljuk még egy percig.
  3. Zöldségek hozzáadása:

    • Adjuk hozzá a karalábét, burgonyát és sárgarépát a lábasba.
    • Öntsük fel az alaplével (vagy vízzel), és forraljuk fel.
  4. Főzés:

    • Csökkentsük a hőmérsékletet, és főzzük a levest közepes lángon kb. 20-25 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
  5. Pürésítés:

    • Ha a zöldségek megpuhultak, vegyük le a levest a tűzről.
    • Egy botmixer segítségével pürésítsük simára a levest. Ha nincs botmixerünk, akkor átönthetjük a levest egy turmixgépbe is, és ott pürésíthetjük.
  6. Tejszín hozzáadása:

    • Tegyük vissza a lábasba a pürésített levest, és adjuk hozzá a tejszínt.
    • Keverjük alaposan össze, és melegítsük fel, de ne forraljuk fel újra.
  7. Fűszerezés:

    • Ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.
  8. Tálalás:

    • A levest forrón tálaljuk, friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával díszítve.
    • Pirított kenyérkockákkal vagy friss kenyérrel kínáljuk.

Tippek és Variációk:

  • A karalábé mellé adhatunk egy kevés zellert vagy fehérrépát is a változatosabb ízért.
  • A tejszín helyett használhatunk kókusztejet is, ha laktózmentes változatot szeretnénk készíteni.
  • A levest gazdagíthatjuk reszelt sajttal vagy pirított magvakkal is tálaláskor.

A karalábé krémleves egy könnyű, mégis tápláló étel, amely tökéletes választás lehet egy gyors ebédhez vagy könnyű vacsorához. Az elkészítése egyszerű, az íze pedig kellemesen krémes és frissítő. Próbáljátok ki ezt a receptet, és élvezzétek a karalábé különleges ízét!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow