Kínai erős-savanyú leves

Kínai erős-savanyú leves

A kínai erős-savanyú leves, vagy más néven "hot and sour soup", egy klasszikus ázsiai étel, amely gazdag ízvilágával és tápláló összetevőivel számos ember kedvencévé vált szerte a világon. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt az ízletes levest otthon, könnyen elérhető alapanyagokból.

2024-07-04 15:27
 0

Hozzávalók

Leves alap:

  • 1 liter csirkehúsleves
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál rizsecet
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő, vízben feloldva

Fűszerek és ízesítők:

  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál csili paszta vagy szósz (ízlés szerint több vagy kevesebb)

Zöldségek és gombák:

  • 100 g shiitake vagy más gomba, szeletelve
  • 1 szál répa, vékony csíkokra vágva
  • 1 marék bambuszrügy, vékony csíkokra vágva
  • 1 marék fafül gomba, beáztatva és felaprítva

Fehérje:

  • 100 g csirkehús vagy sertéshús, vékony csíkokra vágva (opcionális)
  • 1 tojás, enyhén felverve
  • 100 g tofu, kockára vágva

Díszítés:

  • 2 szál újhagyma, apróra vágva
  • Friss koriander (opcionális)

Elkészítés

  1. Leves alap készítése: Melegítsük fel a csirkehúslevest egy nagy lábasban közepes lángon. Adjuk hozzá a szójaszószt, rizsecetet és a szezámolajat, majd keverjük jól össze.

  2. Fűszerek hozzáadása: Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, reszelt gyömbért és a csili pasztát vagy szószt. Főzzük néhány percig, hogy az ízek összeérjenek.

  3. Zöldségek és gombák: Tegyük a levesbe a szeletelt gombákat, répakockákat, bambuszrügyeket és a beáztatott fafül gombát. Főzzük tovább kb. 10 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

  4. Fehérje hozzáadása: Ha húst is szeretnénk a levesbe, adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott csirkehúst vagy sertéshúst, és főzzük, amíg a hús megpuhul. Ezután tegyük bele a tofu kockákat is.

  5. Sűrítés és tojás hozzáadása: Keverjük el a kukoricakeményítőt egy kevés vízben, majd adjuk a leveshez, hogy besűrűsödjön. Folyamatos keverés közben lassan öntsük bele a felvert tojást, hogy szép, vékony tojásszálak képződjenek.

  6. Befejezés és tálalás: Végül adjuk hozzá az apróra vágott újhagymát, és ha szeretjük, egy kis friss koriandert. A levest forrón tálaljuk.

Tippek

  • A leves ízét személyre szabhatjuk több vagy kevesebb csilivel, ecettel vagy szójaszósszal.
  • Az erős-savanyú leves remekül fagyasztható, így előre elkészíthetjük és később fogyaszthatjuk.
  • Variálhatjuk a zöldségeket és a fehérjét a saját ízlésünk szerint, akár vegetáriánus változatban is elkészíthetjük.

Ezzel az egyszerű recepttel otthon is élvezheted a kínai erős-savanyú leves autentikus ízét. Jó étvágyat kívánunk!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow