Milánói spagetti
A Milánói spagetti egy klasszikus olasz étel, amely az egész világon népszerűvé vált ízletes és gazdag paradicsomos-húsos szószával. Az alábbiakban bemutatjuk a hagyományos Milánói spagetti receptjét, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon is.
Hozzávalók:
A szószhoz:
- 500 g darált marhahús
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 nagy sárgarépa, reszelve
- 2 szár zeller, apróra vágva
- 800 g hámozott paradicsom konzerv
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 csipet cukor (opcionális)
- 1 babérlevél
A tésztához:
- 400 g spagetti tészta
- Só a főzővízhez
Tálaláshoz:
- Frissen reszelt parmezán sajt
- Friss bazsalikom levelek (opcionális)
Elkészítés:
-
Előkészítés:
- A hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert apróra vágjuk vagy reszeljük.
- A paradicsomot szükség esetén összetörjük.
-
A szósz elkészítése:
- Egy nagy serpenyőben vagy lábosban felhevítjük az olívaolajat közepes lángon.
- Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, sárgarépát és zellert, és további 5 percig pirítjuk, amíg megpuhulnak.
- Hozzáadjuk a darált marhahúst, és addig pirítjuk, amíg mindenhol barna lesz.
- Felöntjük a fehérborral, és addig főzzük, amíg a bor nagy része elpárolog.
- Hozzáadjuk a paradicsompürét, a hámozott paradicsomot, a szárított fűszereket, a babérlevelet, sót és borsot.
- Keverjük jól össze, majd csökkentjük a hőfokot, és lassú tűzön főzzük körülbelül 30-40 percig. Ha szükséges, ízesítjük egy csipet cukorral.
-
A tészta főzése:
- Egy nagy fazékban forraljunk fel bőséges mennyiségű sós vizet.
- Adjuk hozzá a spagettit, és főzzük al dentére (fogkeményre) a csomagoláson található utasítás szerint.
- Szűrjük le a tésztát, de ne öblítsük le, hogy megtartsa a keményítő tartalmát, ami segít a szósz tapadásában.
-
Tálalás:
- A főtt spagettit keverjük össze a szósz egy részével, hogy minden szálat bevonjon.
- Tálaljuk meleg tányéron, a tetejére tegyünk még egy kis szószt.
- Szórjuk meg frissen reszelt parmezán sajttal, és díszítsük friss bazsalikom levelekkel, ha szeretnénk.
A Milánói spagetti ideális választás egy családi vacsorához vagy baráti összejövetelhez. Az ízek harmóniája és a szósz gazdag textúrája garantáltan lenyűgözi majd a vendégeket. Jó étvágyat!
Mi a reakciód?