Milánói spagetti

Milánói spagetti

A Milánói spagetti egy klasszikus olasz étel, amely az egész világon népszerűvé vált ízletes és gazdag paradicsomos-húsos szószával. Az alábbiakban bemutatjuk a hagyományos Milánói spagetti receptjét, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon is.

2024-07-05 11:35
 0

Hozzávalók:

A szószhoz:
  • 500 g darált marhahús
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 nagy sárgarépa, reszelve
  • 2 szár zeller, apróra vágva
  • 800 g hámozott paradicsom konzerv
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 csipet cukor (opcionális)
  • 1 babérlevél
A tésztához:
  • 400 g spagetti tészta
  • Só a főzővízhez
Tálaláshoz:
  • Frissen reszelt parmezán sajt
  • Friss bazsalikom levelek (opcionális)

Elkészítés:

  1. Előkészítés:

    • A hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert apróra vágjuk vagy reszeljük.
    • A paradicsomot szükség esetén összetörjük.
  2. A szósz elkészítése:

    • Egy nagy serpenyőben vagy lábosban felhevítjük az olívaolajat közepes lángon.
    • Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk.
    • Hozzáadjuk a fokhagymát, sárgarépát és zellert, és további 5 percig pirítjuk, amíg megpuhulnak.
    • Hozzáadjuk a darált marhahúst, és addig pirítjuk, amíg mindenhol barna lesz.
    • Felöntjük a fehérborral, és addig főzzük, amíg a bor nagy része elpárolog.
    • Hozzáadjuk a paradicsompürét, a hámozott paradicsomot, a szárított fűszereket, a babérlevelet, sót és borsot.
    • Keverjük jól össze, majd csökkentjük a hőfokot, és lassú tűzön főzzük körülbelül 30-40 percig. Ha szükséges, ízesítjük egy csipet cukorral.
  3. A tészta főzése:

    • Egy nagy fazékban forraljunk fel bőséges mennyiségű sós vizet.
    • Adjuk hozzá a spagettit, és főzzük al dentére (fogkeményre) a csomagoláson található utasítás szerint.
    • Szűrjük le a tésztát, de ne öblítsük le, hogy megtartsa a keményítő tartalmát, ami segít a szósz tapadásában.
  4. Tálalás:

    • A főtt spagettit keverjük össze a szósz egy részével, hogy minden szálat bevonjon.
    • Tálaljuk meleg tányéron, a tetejére tegyünk még egy kis szószt.
    • Szórjuk meg frissen reszelt parmezán sajttal, és díszítsük friss bazsalikom levelekkel, ha szeretnénk.

A Milánói spagetti ideális választás egy családi vacsorához vagy baráti összejövetelhez. Az ízek harmóniája és a szósz gazdag textúrája garantáltan lenyűgözi majd a vendégeket. Jó étvágyat!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow