Mennyei rétes recept

Mennyei rétes recept

A rétes egy hagyományos magyar desszert, amely évszázadok óta része a magyar konyhának. Finom, ropogós tésztája és ízletes tölteléke minden alkalomra kiváló választás. Az alábbiakban bemutatjuk a tökéletes rétes receptjét, hogy otthon is könnyedén elkészíthesd ezt az ínycsiklandó finomságot.

2024-07-02 15:01
 0

Hozzávalók a tésztához

  • 500 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál olaj
  • kb. 300 ml langyos víz

Hozzávalók a töltelékhez

  • 500 g túró vagy 1 kg alma, vagy egyéb töltelék ízlés szerint (mák, dió, cseresznye stb.)
  • 150 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja (opcionális)
  • 1 tojás (a túrós töltelékhez)
  • Fahéj (az almás töltelékhez)
  • 50 g zsemlemorzsa (az almás töltelékhez)

A rétes tészta elkészítése

  1. Előkészítés: A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az ecetet és az olajat. Lassan hozzáadjuk a langyos vizet, és elkezdjük összedolgozni a tésztát.
  2. Gyúrás: A tésztát alaposan kidolgozzuk, amíg sima és rugalmas lesz. Ez körülbelül 10-15 perc gyúrást igényel.
  3. Pihentetés: A tésztát egy olajjal megkent tálba tesszük, és egy konyharuhával letakarva legalább 30 percig pihentetjük.
  4. Nyújtás: A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd egy tiszta, lisztezett konyharuhára tesszük. Óvatosan húzogatjuk a tésztát, amíg szinte áttetszővé válik.

A töltelék elkészítése

  1. Túrós töltelék: A túrót összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a tojással. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, ha használunk.
  2. Almás töltelék: Az almákat meghámozzuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk belőle a felesleges levet. Hozzákeverjük a zsemlemorzsát.

A rétes összeállítása

  1. Töltés: A kinyújtott tésztát egyenletesen megkenjük olajjal, majd ráhelyezzük a tölteléket. Fontos, hogy a tölteléket ne tegyük túl vastagon, mert nehéz lesz feltekerni.
  2. Felcsavarás: A konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük a rétest. A végét gondosan lezárjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki.
  3. Sütés: A rétest sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30-35 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sül.

Tálalás

A kész rétest hagyjuk kicsit hűlni, majd porcukorral megszórva szeleteljük. Frissen, langyosan a legfinomabb, de hidegen is nagyon ízletes.

Tipp

Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni a rétest, kísérletezhetsz különböző töltelékekkel. Például mákos-meggyes, diós-almás, vagy akár túrós-szilvás kombinációk is remek választások lehetnek.

A rétes elkészítése igényel némi gyakorlatot, de megéri a fáradozást. Ezzel a recepttel garantáltan sikerül majd egy finom, hagyományos magyar desszertet készíteni, amely mindenkit elvarázsol. Jó étvágyat kívánunk!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow