Battenberg szelet

Battenberg szelet

A Battenberg szelet egy különleges és elegáns sütemény, amely nemcsak ízével, hanem látványával is lenyűgözi a vendégeket. Az angol eredetű sütemény négy négyzet alakú piskótából áll, amelyek sakktábla mintában helyezkednek el, és marcipánnal vannak bevonva. Ezt a süteményt gyakran különleges alkalmakra készítik, mivel elkészítése precizitást és odafigyelést igényel. Az alábbiakban bemutatjuk a Battenberg szelet receptjét lépésről lépésre.

2024-07-05 15:14
 0

Hozzávalók

Piskótához:

  • 175 g vaj
  • 175 g cukor
  • 3 tojás
  • 175 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 evőkanál tej
  • Rózsaszín ételfesték

Töltelékhez:

  • 4 evőkanál baracklekvár

Bevonathoz:

  • 300 g marcipán
  • Pár evőkanál porcukor a nyújtáshoz

Elkészítés

1. Piskóta elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 160°C-ra).
  2. Béleljünk ki egy 20x20 cm-es sütőformát sütőpapírral.
  3. A vajat és a cukrot habosra keverjük, amíg világos és könnyű lesz.
  4. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket jól eldolgozva.
  5. Belekeverjük a vanília kivonatot.
  6. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk, majd apránként hozzákeverjük a vajas keverékhez.
  7. Hozzáadjuk a tejet, hogy a tészta lágyabb legyen.

2. Tészta színezése és sütése:

  1. A tésztát kettéosztjuk két egyenlő részre.
  2. Az egyik feléhez rózsaszín ételfestéket keverünk.
  3. Mindkét tésztát külön-külön öntjük a sütőformába, hogy egyenlő vastagságú rétegek legyenek.
  4. 25-30 percig sütjük, vagy amíg a tűpróba során tiszta tű kerül ki a tésztából.
  5. A piskótákat hagyjuk teljesen kihűlni.

3. Szeletek összeállítása:

  1. Mindkét piskótát félbevágjuk hosszában, hogy négy hosszú szeletet kapjunk.
  2. A baracklekvárt egy kis lábasban megmelegítjük, hogy könnyen kenhető legyen.
  3. A piskótaszeleteket lekvárral megkenjük és sakktábla mintában összeragasztjuk.

4. Marcipán bevonat:

  1. A marcipánt porcukorral meghintett felületen kinyújtjuk, hogy be tudjuk vonni vele a piskótát.
  2. A lekvárral bevont süteményt a kinyújtott marcipánra helyezzük, és óvatosan betekerjük.
  3. A marcipánt jól rányomjuk, hogy sima felületet kapjunk, a felesleges részeket levágjuk.

Tálalás

A kész Battenberg szeletet éles késsel óvatosan szeleteljük fel, hogy a sakktábla minta szépen látható legyen. Tálalás előtt akár néhány órára hűtőbe is tehetjük, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Ez a sütemény nemcsak ízletes, hanem látványos is, így biztosan elnyeri mindenki tetszését az asztalnál.

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow