Battenberg szelet
A Battenberg szelet egy különleges és elegáns sütemény, amely nemcsak ízével, hanem látványával is lenyűgözi a vendégeket. Az angol eredetű sütemény négy négyzet alakú piskótából áll, amelyek sakktábla mintában helyezkednek el, és marcipánnal vannak bevonva. Ezt a süteményt gyakran különleges alkalmakra készítik, mivel elkészítése precizitást és odafigyelést igényel. Az alábbiakban bemutatjuk a Battenberg szelet receptjét lépésről lépésre.
Hozzávalók
Piskótához:
- 175 g vaj
- 175 g cukor
- 3 tojás
- 175 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 evőkanál tej
- Rózsaszín ételfesték
Töltelékhez:
- 4 evőkanál baracklekvár
Bevonathoz:
- 300 g marcipán
- Pár evőkanál porcukor a nyújtáshoz
Elkészítés
1. Piskóta elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 160°C-ra).
- Béleljünk ki egy 20x20 cm-es sütőformát sütőpapírral.
- A vajat és a cukrot habosra keverjük, amíg világos és könnyű lesz.
- Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket jól eldolgozva.
- Belekeverjük a vanília kivonatot.
- A lisztet és a sütőport összeszitáljuk, majd apránként hozzákeverjük a vajas keverékhez.
- Hozzáadjuk a tejet, hogy a tészta lágyabb legyen.
2. Tészta színezése és sütése:
- A tésztát kettéosztjuk két egyenlő részre.
- Az egyik feléhez rózsaszín ételfestéket keverünk.
- Mindkét tésztát külön-külön öntjük a sütőformába, hogy egyenlő vastagságú rétegek legyenek.
- 25-30 percig sütjük, vagy amíg a tűpróba során tiszta tű kerül ki a tésztából.
- A piskótákat hagyjuk teljesen kihűlni.
3. Szeletek összeállítása:
- Mindkét piskótát félbevágjuk hosszában, hogy négy hosszú szeletet kapjunk.
- A baracklekvárt egy kis lábasban megmelegítjük, hogy könnyen kenhető legyen.
- A piskótaszeleteket lekvárral megkenjük és sakktábla mintában összeragasztjuk.
4. Marcipán bevonat:
- A marcipánt porcukorral meghintett felületen kinyújtjuk, hogy be tudjuk vonni vele a piskótát.
- A lekvárral bevont süteményt a kinyújtott marcipánra helyezzük, és óvatosan betekerjük.
- A marcipánt jól rányomjuk, hogy sima felületet kapjunk, a felesleges részeket levágjuk.
Tálalás
A kész Battenberg szeletet éles késsel óvatosan szeleteljük fel, hogy a sakktábla minta szépen látható legyen. Tálalás előtt akár néhány órára hűtőbe is tehetjük, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Ez a sütemény nemcsak ízletes, hanem látványos is, így biztosan elnyeri mindenki tetszését az asztalnál.
Mi a reakciód?