Cukkini tócsni
A cukkini tócsni egy rendkívül ízletes és könnyen elkészíthető étel, amely tökéletes választás lehet egy gyors ebédre vagy vacsorára. Az alábbiakban bemutatjuk a klasszikus cukkini tócsni receptjét, valamint néhány tippet, hogy hogyan tehetjük még ízletesebbé és változatosabbá ezt az egyszerű fogást.
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű cukkini
- 2 tojás
- 1 kisebb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 g liszt
- 50 g reszelt parmezán sajt (opcionális)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
-
Előkészítés:
- A cukkiniket alaposan mossuk meg, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Ha szeretnénk, a héját is rajta hagyhatjuk, hiszen abban is sok értékes tápanyag található.
- Tegyük a reszelt cukkinit egy tálba, és sózzuk meg. Hagyjuk állni kb. 10 percig, hogy a cukkini levet eresszen.
-
Hagyma és fokhagyma előkészítése:
- Amíg a cukkini pihen, aprítsuk fel a vöröshagymát és a fokhagymát. Ha szeretjük a karakteresebb ízeket, a fokhagymát reszelhetjük is.
-
Cukkini kinyomkodása:
- A cukkiniről egy konyharuha vagy szűrő segítségével nyomkodjuk ki a felesleges vizet. Ez a lépés nagyon fontos, hogy a tócsnik ne legyenek túl vizesek, és szépen megsüljenek.
-
Tészta összeállítása:
- Tegyük a kinyomkodott cukkinit egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, majd üssük bele a tojásokat.
- Keverjük hozzá a lisztet és a reszelt parmezán sajtot (ha használunk). Ízesítsük sóval és borssal. Az így kapott masszát alaposan keverjük össze, hogy egyenletes legyen.
-
Sütés:
- Hevítsünk olajat egy serpenyőben közepes lángon. Evőkanállal formázzunk kisebb halmokat a cukkini masszából, és tegyük a forró olajba. A tócsnikat mindkét oldalukon süssük aranybarnára, körülbelül 3-4 percig oldalanként.
- A kész tócsnikat szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk.
-
Tálalás:
- A cukkini tócsnikat frissen, melegen tálaljuk. Kínálhatunk mellé tejfölt, joghurtos mártogatóst, vagy akár egy könnyű salátát is.
További tippek:
- Variációk: A receptet könnyedén variálhatjuk más zöldségekkel is. Például reszelt sárgarépát, édesburgonyát vagy csemegekukoricát is hozzáadhatunk a masszához.
- Fűszerezés: A tócsnikat különböző fűszerekkel tehetjük még izgalmasabbá. Próbáljuk ki a friss petrezselymet, kaprot, bazsalikomot vagy akár egy csipetnyi szerecsendiót is.
- Sajtok: A parmezán sajt helyett használhatunk más kemény sajtot, például cheddart vagy gruyère-t, amelyek szintén remek ízt adnak a tócsniknak.
A cukkini tócsni egy igazán sokoldalú étel, amelyet bárki könnyedén elkészíthet otthon. Próbáljuk ki ezt a receptet, és élvezzük az egészséges és finom végeredményt!
Mi a reakciód?