Lecsó
A lecsó az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar étel, amelyet a magyar konyha egyik alapkövének is tekintenek. Ez az egyszerű, mégis ízletes egytálétel a nyár és az ősz slágere, mivel a fő összetevői - paprika, paradicsom és hagyma - ekkor érik el a legjobb formájukat. Nézzük meg, hogyan készíthetjük el a tökéletes lecsót!
Hozzávalók
Az alábbiakban felsoroljuk a klasszikus lecsó hozzávalóit. Az adagok körülbelül négy főre elegendőek.
- 1 kg paprika (lehetőleg vegyes színű, de a klasszikus zöldpaprika az alap)
- 0,5 kg paradicsom
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 evőkanál sertészsír vagy napraforgóolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- Só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál cukor (opcionális, a paradicsom savasságának kiegyensúlyozására)
- 2 db tojás (opcionális, de sokan szeretik)
Elkészítés
-
Előkészületek: Mossuk meg alaposan a paprikát és a paradicsomot. A paprikát csumázzuk ki, majd szeleteljük vékony csíkokra. A paradicsomot is vágjuk fel kisebb darabokra. A hagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra.
-
Hagyma pirítása: Egy nagyobb lábasban hevítsük fel a zsírt vagy az olajat. Tegyük bele az apróra vágott hagymát és pároljuk üvegesre. Amikor a hagyma már kezd áttetszővé válni, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is, és pároljuk még egy percig.
-
Paprika hozzáadása: Adjuk hozzá a felcsíkozott paprikát, és közepes lángon pirítsuk meg. Időnként keverjük meg, hogy ne égjen oda.
-
Pirospaprika és paradicsom: Amikor a paprika már kissé megpuhult, szórjuk meg a pirospaprikával, majd azonnal adjuk hozzá a paradicsomot is, hogy a paprika ne égjen meg és ne legyen keserű. Keverjük jól össze.
-
Fűszerezés: Ízesítsük sóval, borssal és ha szükségesnek érezzük, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot is. Fedjük le a lábast és főzzük közepes lángon, amíg a zöldségek teljesen meg nem puhultak és az ízek összeérnek. Ez körülbelül 20-30 percet vesz igénybe.
-
Tojás hozzáadása (opcionális): Ha tojásos lecsót szeretnénk, a végén üssük bele a tojásokat, és keverjük jól el, amíg a tojások teljesen meg nem szilárdulnak.
Tálalás
A lecsót frissen, forrón tálaljuk. Kiváló önmagában is, de sokan szeretik friss kenyérrel, tarhonyával vagy akár főtt rizzsel is fogyasztani. Egyesek kolbásszal vagy szalonnával is dúsítják, hogy még ízletesebb és laktatóbb legyen.
Variációk és tippek
- Kolbászos lecsó: A hagyma pirítása után adjunk hozzá karikára vágott kolbászt, és pirítsuk meg, mielőtt hozzáadnánk a paprikát.
- Rizses lecsó: A főzés vége felé adjunk hozzá egy csésze főtt rizst, hogy egy tartalmasabb ételt kapjunk.
- Gombás lecsó: Szeletelt gombával is gazdagíthatjuk a lecsót, amelyet a paprika hozzáadása után tehetünk bele.
A lecsó egy igazi konyhai jolly joker, amelynek elkészítése gyors és egyszerű, íze pedig mindig hozza a nyár és az ősz ízeit. Próbálja ki ezt a receptet, és élvezze a magyar konyha egyik legfinomabb hagyományos ételét!
Mi a reakciód?