Krumplis pogácsa
A krumplis pogácsa a magyar konyha egyik legkedveltebb és legfinomabb sós süteménye. Ez az egyszerű, de ízletes pogácsa tökéletes választás lehet reggelire, uzsonnára, vagy akár egy baráti összejövetelre. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készíthetsz otthon isteni krumplis pogácsát.
Hozzávalók:
- 500 g burgonya
- 500 g liszt
- 250 g vaj vagy margarin
- 1 tojás
- 1 csomag (7 g) száraz élesztő vagy 25 g friss élesztő
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
-
Burgonya főzése és pürésítése:
- Hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk kisebb darabokra, és főzzük meg sós vízben, amíg puhára nem fő.
- Szűrjük le a burgonyát, majd törjük össze egy burgonyanyomóval vagy villával, és hagyjuk kihűlni.
-
Élesztő felfuttatása:
- Melegítsük fel a tejet (ne legyen forró, csak langyos).
- Keverjük el benne a cukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt.
- Hagyjuk állni 10-15 percig, amíg az élesztő fel nem fut, azaz habos nem lesz a tej tetején.
-
Tészta összeállítása:
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót.
- Adjuk hozzá a puha vajat vagy margarint, és morzsoljuk el a liszttel, amíg morzsás állagú nem lesz.
- Keverjük hozzá a kihűlt burgonyát.
- Öntsük bele a felfuttatott élesztőt és a tojást, majd dolgozzuk össze a tésztát, amíg sima, ruganyos állagú nem lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet.
-
Tészta kelesztése:
- Takard le a tálat egy konyharuhával, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni kb. 1-1,5 óráig, amíg duplájára nem nő.
-
Pogácsák formázása:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra.
- Egy pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggassunk ki pogácsákat.
- Helyezzük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire.
-
Pogácsák kenése és sütése:
- A pogácsák tetejét kenjük meg a tojássárgájával.
- Süssük őket előmelegített sütőben 20-25 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Tálalás:
A frissen sült krumplis pogácsát fogyaszthatjuk önmagában, de kiválóan illik hozzá különféle mártogatós vagy egy jó pohár tej is. Bármilyen alkalomra is készítjük, biztosan nagy sikert aratunk vele.
Tippek:
- A tésztához adhatunk reszelt sajtot is, hogy még ízletesebb legyen.
- Ha szeretjük a fokhagymát, a burgonyapüréhez adjunk hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát.
- A pogácsák tetejét megszórhatjuk szezámmaggal vagy köménymaggal a még intenzívebb ízért.
A krumplis pogácsa elkészítése nem igényel különösebb konyhai tapasztalatot, de a végeredmény garantáltan mindenkit lenyűgöz majd. Próbáld ki te is ezt a hagyományos magyar receptet, és élvezd az otthon sült pogácsa páratlan ízét!
Mi a reakciód?