Angolkrém
Az angolkrém, más néven custard vagy crème anglaise, egy klasszikus, gazdag és krémes desszert alap, amely számos édesség elkészítéséhez használható. Ez a lágy, vaníliás ízű krém a francia konyhában is népszerű, és számtalan módon variálható, hogy különféle desszertekhez illeszkedjen. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az angolkrém elkészítését és néhány tippet annak tökéletesítéséhez.
Hozzávalók:
- 500 ml tej
- 1 vaníliarúd
- 6 tojássárgája
- 100 g kristálycukor
Elkészítés:
-
Tej és vanília előkészítése:
- Öntsük a tejet egy közepes méretű lábasba.
- Vágjuk félbe a vaníliarudat, kaparjuk ki a magjait, és adjuk hozzá a tejhez.
- Tegyük a vaníliarudat is a tejbe, majd melegítsük közepes lángon, amíg a tej majdnem forrni kezd. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 10-15 percig, hogy a vanília íze jól átjárja a tejet.
-
Tojássárgája és cukor felverése:
- Amíg a vaníliás tej pihen, tegyük a tojássárgáját és a cukrot egy nagy tálba.
- Keverjük őket habosra, amíg a keverék világos színűvé és sűrűvé válik.
-
Hőkiegyenlítés:
- Vegyük ki a vaníliarudat a tejből.
- Lassan, folyamatos keverés mellett, öntsük a meleg vaníliás tejet a tojássárgás keverékhez. Ez a hőkiegyenlítés segít elkerülni, hogy a tojássárgák megszilárduljanak.
-
Krém főzése:
- Öntsük vissza a keveréket a lábasba, és helyezzük közepes lángra.
- Folyamatosan keverjük fakanállal vagy spatulával, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátulját. Ügyeljünk rá, hogy a krém ne forrjon fel, mert a tojás kicsapódhat.
- Amint a krém eléri a kívánt sűrűséget, vegyük le a tűzről, és azonnal szűrjük át egy finom szitán, hogy eltávolítsuk az esetleges csomókat.
-
Hűtés és tálalás:
- Hagyjuk az angolkrémet szobahőmérsékletre hűlni, majd fedjük le és helyezzük a hűtőbe legalább 2 órára, hogy teljesen lehűljön és tovább sűrűsödjön.
Tippek és variációk:
- Csokoládé Angolkrém: Adjunk hozzá 100 g apróra vágott étcsokoládét a forró krémhez, és keverjük addig, amíg a csokoládé teljesen felolvad és sima lesz.
- Citromos Angolkrém: Adjunk hozzá egy citrom reszelt héját a tejhez, és kövessük az alapreceptet. A végén adjunk hozzá egy kevés citromlevet az extra ízért.
- Likőrrel ízesített krém: Keverjünk hozzá egy kevés kedvenc likőrt (pl. Cointreau vagy Baileys) a kész krémhez.
Az angolkrém kiváló kísérője lehet pitéknek, süteményeknek, vagy akár önálló desszertként is megállja a helyét gyümölcsökkel vagy karamell öntettel tálalva. Ezzel az egyszerű, de sokoldalú recepttel minden desszert különlegessé válhat.
Mi a reakciód?