Burgonyakrémleves
A burgonyakrémleves az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb krémleves, amelyet egyszerű elkészíteni és garantáltan elnyeri mindenki tetszését. Az alábbiakban egy klasszikus burgonyakrémleves receptet osztunk meg, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon is.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter húsleves alaplé (vagy zöldségleves alaplé)
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
-
Előkészítés: Kezdjük azzal, hogy a burgonyákat meghámozzuk és kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát pedig zúzzuk össze.
-
Pirítás: Egy nagy lábosban felmelegítjük az olívaolajat és a vajat. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, és együtt pároljuk még egy percig.
-
Főzés: Az edénybe tesszük a felkockázott burgonyát, majd felöntjük az alaplével. Felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul, ez körülbelül 15-20 perc.
-
Pürésítés: Ha a burgonya megpuhult, a levest levesszük a tűzről, és egy botmixer segítségével simára turmixoljuk. Ha nincs botmixerünk, akkor átönthetjük a levest egy turmixgépbe is.
-
Krémesítés: Miután sima állagúra turmixoltuk a levest, visszahelyezzük a tűzhelyre, és hozzáadjuk a tejszínt. Alaposan elkeverjük, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
-
Tálalás: A kész levest forrón tálaljuk. Tálaláskor megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel, és ízlés szerint reszelt sajtot vagy pirított kenyérkockákat is adhatunk hozzá.
Tipp:
- A burgonyakrémleves alapja lehet számos változatnak. Próbáljuk ki hozzáadni sárgarépát vagy zellert, hogy még gazdagabb ízt érjünk el.
- A tejszín helyett használhatunk kókusztejet vagy növényi alapú krémeket is, ha laktózmentes vagy vegán változatot szeretnénk készíteni.
Ez a burgonyakrémleves recept egyszerű, mégis ízletes, és bármelyik étkezés alkalmával remek választás lehet. Könnyen elkészíthető, és garantáltan felmelegíti a hideg téli napokat. Próbálja ki Ön is, és élvezze a házi készítésű burgonyakrémleves varázsát!
Mi a reakciód?