Gulyásleves: A Magyar konyha ékessége

Gulyásleves: A Magyar konyha ékessége

A gulyásleves, más néven gulyás, az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar étel. Gyökerei a magyar pásztorok egyszerű, de ízletes ételeihez vezethetők vissza, akik a szabadban, bográcsban készítették el. A gulyásleves ma is gyakran bográcsban készül, de a modern konyhában is könnyen elkészíthető.

2024-06-29 09:40
 0

Hozzávalók (4-6 főre):

  • 500 g marhahús (lábszár vagy lapocka)
  • 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb zellergumó
  • 2 közepes burgonya
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál kömény
  • 2-3 babérlevél
  • 1 paradicsom vagy 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 zöldpaprika
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1,5 liter víz vagy marhahúsleves alaplé
  • Friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Előkészítés: A marhahúst vágjuk kb. 2 cm-es kockákra. A zöldségeket hámozzuk meg és daraboljuk fel: a hagymát és a fokhagymát apróra, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert szeletekre, a burgonyát kockákra.

  2. Hagyma párolása: Egy nagyobb lábasban vagy bográcsban hevítsük fel a zsírt vagy olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Pároljuk üvegesre közepes lángon.

  3. Fokhagyma és paprika: Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, majd rövid pirítás után szórjuk meg a pirospaprikával, és gyorsan keverjük el, hogy a paprika ne égjen meg, mert keserűvé válhat.

  4. Hús: Tegyük bele a felkockázott marhahúst, és pirítsuk, amíg minden oldala egyenletesen megpirul. Ezután sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

  5. Zöldségek: Adjuk hozzá a felaprított sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, valamint a babérleveleket és a köményt. Keverjük össze, majd öntsük fel a vízzel vagy marhahúslevessel. Hozzáadhatjuk a paradicsomot vagy paradicsompürét is.

  6. Főzés: Lassú tűzön főzzük az ételt kb. 1-1,5 órán át, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. Az utolsó 30 percben adjuk hozzá a felkockázott burgonyát és a zöldpaprikát.

  7. Befejezés: Amikor minden hozzávaló megpuhult, kóstoljuk meg a levest, és szükség esetén ízesítsük sóval, borssal.

  8. Tálalás: Friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk, friss kenyérrel vagy csipetkével kínáljuk.

Tippek:

  • A gulyásleves íze annál jobb, minél tovább fő. Ha van rá lehetőség, hagyjuk állni pár órát vagy akár egy éjszakát, hogy az ízek összeérjenek.
  • A csipetke, a magyar házi tészta, kitűnő kiegészítője a gulyáslevesnek. Ehhez keverjünk össze egy tojást liszttel és csipetnyi sóval, majd kézzel csipegessünk apró tésztadarabokat, és főzzük a levesben az utolsó 10-15 percben.

A gulyásleves nem csak finom, hanem gazdag tápanyagokban is, köszönhetően a benne lévő húsnak és zöldségeknek. Tökéletes választás egy hűvös napon, amikor valami laktató és meleg ételre vágyunk.

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow