Göngyölt szelet: Az ínycsiklandó, magyar klasszikus
A magyar konyha egyik legfinomabb és legkedveltebb fogása a göngyölt szelet. Ez az étel tökéletes választás lehet hétvégi családi ebédekhez vagy ünnepi alkalmakhoz. A göngyölt szelet különlegessége, hogy a hús szeletek különböző finom töltelékekkel vannak megtöltve, majd szépen feltekerve és megsütve. Nézzük, hogyan készíthetjük el ezt az ínycsiklandó fogást!
Hozzávalók (4 személyre)
- 4 nagy szelet sertéshús (karaj vagy comb)
- 150 g füstölt sonka vagy bacon
- 150 g reszelt sajt
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- 1 dl húsleves alaplé
- Só, bors ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
Elkészítés
1. A hús előkészítése
A sertéshús szeleteket vékonyra klopfoljuk, hogy könnyen feltekerhetők legyenek. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
2. A töltelék elkészítése
A füstölt sonkát vagy bacont apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát és fokhagymát finomra aprítjuk, a paprikát és paradicsomot kockákra vágjuk. Egy serpenyőben egy kevés olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a sonkát/bacont és a hagymát. Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát és paradicsomot. Addig sütjük, míg a zöldségek megpuhulnak. A végén belekeverjük a reszelt sajtot és a finomra vágott petrezselymet.
3. A szeletek töltése és göngyölése
A hússzeletekre egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket, majd szorosan feltekerjük. Fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítjük, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.
4. Sütés
Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, majd a göngyölt szeleteket minden oldalukon aranybarnára sütjük. Ha ezzel megvagyunk, kivesszük a serpenyőből és félretesszük.
5. A mártás elkészítése
A serpenyőben maradt zsiradékhoz hozzáadjuk a lisztet és egy kis ideig pirítjuk. Majd hozzáöntjük a húsleves alaplevet és a tejfölt. Folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon főzzük, míg a mártás besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és egy kevés mustárt adunk hozzá.
6. A szeletek visszahelyezése
A göngyölt szeleteket visszahelyezzük a serpenyőbe a mártásba, és lefedve, alacsony lángon további 20-25 percig pároljuk, hogy a hús teljesen átfőjön és az ízek összeérjenek.
Tálalás
A göngyölt szeleteket forrón, a mártással meglocsolva tálaljuk. Köretként burgonyapüré, rizs vagy friss saláta is kiválóan illik hozzá.
Tipp
Kísérletezhetünk a töltelék variációival: tehetünk bele gombát, spenótot, vagy akár aszalt gyümölcsöket is, így minden alkalommal egy kicsit más, de mindig finom fogást varázsolhatunk az asztalra.
Mi a reakciód?