Eszterházy torta

Eszterházy torta

Az Eszterházy torta, amely nevét az ismert magyar arisztokrata családról, az Eszterházyakról kapta, egy különleges és elegáns desszert, amelyet gyakran készítenek ünnepi alkalmakkor. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk ennek a finom tortának a receptjét, hogy otthon is elkészíthesd.

2024-07-06 13:20
 0

Hozzávalók

A tésztához:

  • 6 tojásfehérje
  • 200 g cukor
  • 200 g darált dió
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál citromlé

A krémhez:

  • 6 tojássárgája
  • 150 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 200 g vaj
  • 100 g darált dió
  • 1 evőkanál rum (elhagyható)

A díszítéshez:

  • 100 g porcukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 50 g olvasztott csokoládé
  • 100 g szeletelt mandula

Elkészítés

A tészta elkészítése:

  1. Előmelegítés: Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra.
  2. Habverés: A tojásfehérjéket a citromlével verjük kemény habbá, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, és verjük tovább, amíg fényes és kemény habot nem kapunk.
  3. Hozzávalók összekeverése: Óvatosan keverjük bele a darált diót és a lisztet a tojásfehérje habba.
  4. Sütés: Osszuk a tésztát 4-5 egyenlő részre, és egy sütőpapírral bélelt tepsiben süssünk belőlük kör alakú lapokat. Minden lapot kb. 15-20 percig süssünk, amíg aranybarna nem lesz.

A krém elkészítése:

  1. Tojássárgáják felverése: A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük össze, majd vízgőz felett melegítsük, amíg besűrűsödik.
  2. Hűtés és vaj hozzáadása: Vegyük le a tűzről, és hűtsük le, majd keverjük hozzá a puha vajat, a darált diót és a rumot.
  3. Krém hűtése: Tegyük a krémet a hűtőbe, hogy kissé megszilárduljon.

Összeállítás és díszítés:

  1. Torta összeállítása: A tortalapokat egyenként kenjük meg a krémmel, majd helyezzük egymásra. Az utolsó lap tetejére és az oldalára is kenjünk krémet.
  2. Díszítés: A tetejét szórjuk meg porcukorral, majd húzzunk rá kakaóporból vékony csíkokat. Az olvasztott csokoládéval díszítsük tovább a tortát.
  3. Mandula hozzáadása: Az oldalára tapasszuk a szeletelt mandulát.

Tálalás

Az Eszterházy torta különösen jól mutat ünnepi asztalon, és íze mindenkit elvarázsol. A tortát legalább egy órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Szeletelés előtt hagyjuk kicsit szobahőmérsékleten állni, hogy a krém puhább legyen.

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow