Eszterházy torta
Az Eszterházy torta, amely nevét az ismert magyar arisztokrata családról, az Eszterházyakról kapta, egy különleges és elegáns desszert, amelyet gyakran készítenek ünnepi alkalmakkor. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk ennek a finom tortának a receptjét, hogy otthon is elkészíthesd.
Hozzávalók
A tésztához:
- 6 tojásfehérje
- 200 g cukor
- 200 g darált dió
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál citromlé
A krémhez:
- 6 tojássárgája
- 150 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 200 g vaj
- 100 g darált dió
- 1 evőkanál rum (elhagyható)
A díszítéshez:
- 100 g porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 50 g olvasztott csokoládé
- 100 g szeletelt mandula
Elkészítés
A tészta elkészítése:
- Előmelegítés: Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra.
- Habverés: A tojásfehérjéket a citromlével verjük kemény habbá, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, és verjük tovább, amíg fényes és kemény habot nem kapunk.
- Hozzávalók összekeverése: Óvatosan keverjük bele a darált diót és a lisztet a tojásfehérje habba.
- Sütés: Osszuk a tésztát 4-5 egyenlő részre, és egy sütőpapírral bélelt tepsiben süssünk belőlük kör alakú lapokat. Minden lapot kb. 15-20 percig süssünk, amíg aranybarna nem lesz.
A krém elkészítése:
- Tojássárgáják felverése: A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük össze, majd vízgőz felett melegítsük, amíg besűrűsödik.
- Hűtés és vaj hozzáadása: Vegyük le a tűzről, és hűtsük le, majd keverjük hozzá a puha vajat, a darált diót és a rumot.
- Krém hűtése: Tegyük a krémet a hűtőbe, hogy kissé megszilárduljon.
Összeállítás és díszítés:
- Torta összeállítása: A tortalapokat egyenként kenjük meg a krémmel, majd helyezzük egymásra. Az utolsó lap tetejére és az oldalára is kenjünk krémet.
- Díszítés: A tetejét szórjuk meg porcukorral, majd húzzunk rá kakaóporból vékony csíkokat. Az olvasztott csokoládéval díszítsük tovább a tortát.
- Mandula hozzáadása: Az oldalára tapasszuk a szeletelt mandulát.
Tálalás
Az Eszterházy torta különösen jól mutat ünnepi asztalon, és íze mindenkit elvarázsol. A tortát legalább egy órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Szeletelés előtt hagyjuk kicsit szobahőmérsékleten állni, hogy a krém puhább legyen.
Mi a reakciód?