Chili con Carne
A Chili con Carne, vagyis a húsos chili, egy ízletes és laktató mexikói étel, amely világszerte nagy népszerűségnek örvend. Az étel eredetileg Mexikóból származik, de az idők folyamán számos variációja alakult ki, hogy minden ínyenc megtalálja a kedvére valót. Most bemutatjuk az autentikus Chili con Carne receptjét, amely garantáltan elnyeri az ízlelőbimbók tetszését.
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 piros paprika, apróra vágva
- 1 zöld paprika, apróra vágva
- 2 konzerv (400 g) vörösbab, leöblítve és lecsepegtetve
- 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 dl marhahús alaplé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál őrölt kömény
- 2 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál cayenne bors (ízlés szerint)
- Só és bors ízlés szerint
- Friss koriander és tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
-
Előkészítés:
- Hevítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon.
- Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre körülbelül 5 perc alatt.
- Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pároljuk további 1 percig, amíg illatos nem lesz.
-
Hús és fűszerek:
- Adjuk hozzá a darált marhahúst a serpenyőhöz, és pirítsuk barnára, folyamatosan kevergetve, hogy ne maradjon darabos.
- Szórjuk rá az őrölt köményt, a füstölt pirospaprikát, az oregánót és a cayenne borsot, majd keverjük jól össze.
-
Zöldségek:
- Adjuk hozzá a felaprított piros és zöld paprikát, és pároljuk további 5 percig, hogy a paprikák megpuhuljanak.
-
Paradicsom és bab:
- Keverjük hozzá a darabolt paradicsomot, a paradicsompürét és a marhahús alaplevet. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és hagyjuk lassan főni körülbelül 20 percig.
- Adjuk hozzá a vörösbabot, és főzzük további 10-15 percig, amíg az ízek jól összeérnek. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
-
Tálalás:
- A kész Chili con Carne-t friss korianderrel megszórva és egy kanál tejföllel tálaljuk. Tálalhatjuk rizzsel, tortillával vagy akár magában is, ahogy a legjobban szeretjük.
Tippek és variációk:
- Csípősség: Ha szereted a csípős ételeket, növeld a cayenne bors mennyiségét, vagy adj hozzá egy apróra vágott jalapeño paprikát.
- Vegán változat: A marhahús helyett használj szójagranulátumot vagy apróra vágott gombát, és növeld a bab mennyiségét.
- Gazdagítás: Adj hozzá egy kis kockára vágott csokoládét vagy egy evőkanál kakaóport a főzés végén, hogy gazdagabb ízt kapj.
A Chili con Carne egy rendkívül sokoldalú étel, amely könnyen igazítható az egyéni ízléshez. Akár egy hétköznapi vacsorához, akár egy baráti összejövetelhez készíted, biztosan nagy sikert aratsz vele. Jó étvágyat kívánunk!
Mi a reakciód?