Palacsinta
A palacsinta egy olyan univerzális finomság, amelyet szinte mindenki szeret. Legyen szó reggeliről, desszertről vagy akár egy gyors uzsonnáról, a palacsinta mindig jó választás. Ebben a cikkben bemutatjuk a tökéletes palacsinta receptjét, amely egyszerűen elkészíthető, és garantáltan sikert arat a család és barátok körében.
Hozzávalók
Alapanyagok:
- 2 tojás
- 300 ml tej
- 200 g liszt
- egy csipet só
- 1 evőkanál cukor (opcionális)
- 1 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj a tésztába
- olaj vagy vaj a sütéshez
Töltelékek (opcionális):
- lekvár
- nutella
- friss gyümölcsök
- túró
- fahéjas cukor
Elkészítés
-
Előkészítés:
- A tojásokat egy nagy tálba ütjük, és habverővel jól felverjük.
- Hozzáadjuk a tejet, és tovább keverjük, amíg egyenletes nem lesz.
-
Tészta elkészítése:
- A lisztet fokozatosan hozzáadjuk a tojásos-tejes keverékhez, folyamatos keverés mellett, hogy ne legyen csomós.
- Belekeverjük a csipet sót és a cukrot, majd az olvasztott vajat vagy olajat is hozzáadjuk.
- A tésztát simára keverjük, és hagyjuk pihenni 15-20 percig.
-
Sütés:
- Egy serpenyőt közepes lángon felhevítünk, és vékonyan kikenjük vajjal vagy olajjal.
- Egy merőkanálnyi tésztát öntünk a serpenyőbe, és egyenletesen eloszlatjuk.
- Amikor a tészta felülete buborékos lesz és a szélei kezdenek barnulni, megfordítjuk a palacsintát, és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
-
Tálalás:
- A kész palacsintákat melegen tartjuk, amíg az összes tésztát megsütjük.
- A palacsintákat ízlés szerint megtöltjük lekvárral, nutellával, friss gyümölcsökkel vagy bármilyen más kedvenc töltelékkel.
- Feltekerjük vagy félbehajtjuk, és azonnal tálaljuk.
Tippek és trükkök
- Csomómentes tészta: Ha mégis csomós lenne a tészta, egy szűrőn átöntve simává tehetjük.
- Vékony palacsinta: A vékony palacsinta titka a híg tészta és a gyors mozdulatokkal való eloszlatás a serpenyőben.
- Kísérletezés: Próbáljuk ki különböző lisztekkel (pl. teljes kiőrlésű, gluténmentes), és variáljuk a töltelékeket kedvünk szerint.
A palacsinta elkészítése egyszerű és gyors, a végeredmény pedig mindig finom és változatos lehet. Ezzel a recepttel biztosan minden alkalo
Mi a reakciód?