Bruschetta
A bruschetta egy klasszikus olasz előétel, melyet könnyű elkészíteni, mégis ízekben gazdag. Az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége: ropogós kenyérszeletek, friss paradicsom, bazsalikom, fokhagyma és egy csepp olívaolaj egyesülnek, hogy tökéletes ízharmóniát hozzanak létre.
Hozzávalók:
- 4-5 érett paradicsom
- 1 friss bagett vagy ciabatta kenyér
- 2-3 gerezd fokhagyma
- Friss bazsalikom levelek
- Extra szűz olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- Balzsamecet (opcionális)
Elkészítés:
-
Kenyérszeletek előkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.
- Vágjuk a bagettet vagy a ciabatta kenyeret kb. 1 cm vastag szeletekre.
- Helyezzük a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süssük őket 5-7 percig, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Ügyeljünk arra, hogy ne égjenek meg.
-
Paradicsom keverék elkészítése:
- Mossuk meg a paradicsomokat, majd vágjuk őket apró kockákra.
- Tegyük a paradicsomkockákat egy tálba.
- Aprítsunk fel néhány bazsalikom levelet, majd adjuk a paradicsomhoz.
- Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- Adjunk hozzá 2-3 evőkanál extra szűz olívaolajat, majd keverjük össze az egészet.
-
Fokhagymás ízesítés:
- Amint a kenyérszeletek megsültek, vegyük ki a sütőből.
- Minden szeletet dörzsöljünk be a fokhagyma gerezdekkel. A meleg kenyér felszívja a fokhagyma aromáját, így intenzívebb ízt kapunk.
-
Összeállítás:
- Kanállal helyezzük a paradicsom keveréket a fokhagymás kenyérszeletekre.
- Díszítsük további friss bazsalikom levelekkel.
- Végül csepegtessünk rájuk még egy kis extra szűz olívaolajat. Ha szeretnénk, néhány csepp balzsamecet is adhat hozzá egy extra ízréteget.
Tipp:
A bruschetta variálható más hozzávalókkal is, például mozzarella szeletekkel, avokádóval vagy akár olajbogyóval. Az alap recept azonban mindig ugyanaz: friss, minőségi hozzávalók, egyszerű elkészítés és tökéletes ízharmónia.
Mi a reakciód?