Madártej

Madártej

A madártej egy hagyományos magyar édesség, amely az ország egyik legismertebb és legkedveltebb desszertje. A recept egyszerű, az ízélmény viszont felejthetetlen. A selymes, vaníliás tej és a habkönnyű tojáshab kombinációja olyan harmóniát alkot, amely minden korosztály számára vonzó. Ebben a cikkben bemutatjuk a klasszikus madártej receptjét, amelyet otthon is könnyedén elkészíthetünk.

2024-06-29 09:45
 0

Hozzávalók

Vaníliás tejhez:

  • 1 liter tej
  • 1 vaníliarúd vagy 1 teáskanál vanília kivonat
  • 5 evőkanál cukor

Tojáshabhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 2 evőkanál cukor
  • Egy csipet só

Sárgakrémhez:

  • 4 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés

  1. Vaníliás tej elkészítése:

    • Öntsük a tejet egy nagy lábosba, adjuk hozzá a vaníliarudat (ha vaníliarudat használunk, vágjuk félbe és kaparjuk ki a magokat), majd melegítsük fel a tejet közepes lángon, de ne forraljuk fel. Ha vaníliakivonatot használunk, azt később adjuk hozzá.
    • Keverjük bele a cukrot, és hagyjuk, hogy lassan felolvadjon a tejben.
  2. Tojáshab elkészítése:

    • A tojásfehérjéket verjük fel egy csipet sóval kemény habbá, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, és addig verjük, amíg fényes, kemény habot nem kapunk.
    • A forró, de nem forrásban lévő vaníliás tejbe kanállal szaggassunk kis halmokat a tojáshabból, és főzzük őket mindkét oldalukon kb. 1-2 percig, amíg a habok megkeményednek.
    • Szűrőkanállal emeljük ki a habokat, és tegyük félre egy tálra.
  3. Sárgakrém elkészítése:

    • A tojássárgákat keverjük össze a cukorral és a liszttel, amíg sima krémet nem kapunk.
    • A vaníliás tejből egy merőkanálnyit adjunk hozzá a tojássárgás keverékhez, hogy felmelegítsük azt, majd az egészet öntsük vissza a lábosba a vaníliás tejhez.
    • Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett főzzük, amíg a krém besűrűsödik. Fontos, hogy ne forraljuk fel, mert a tojássárgája összekaphatja magát.
  4. Tálalás:

    • A sűrű krémet öntsük tálkákba vagy egy nagyobb tálba, majd helyezzük rá a tojáshabokat.
    • Hűtőben hűtsük le legalább egy órát, hogy az ízek összeérjenek és a desszert jól lehűljön.

Tippek és variációk

  • Karamell öntet: A tálaláskor meglocsolhatjuk a madártejet egy kis karamell öntettel, ami még különlegesebb ízt ad neki.
  • Csokireszelék: Szórjunk a tetejére egy kis csokireszeléket, hogy még gazdagabbá tegyük az édességet.
  • Gyümölcsök: Friss gyümölcsökkel, például eperrel vagy málnával is tálalhatjuk, ami nemcsak ízben, de látványban is feldobja a desszertet.

A madártej egy igazi klasszikus, amely a magyar konyha büszkesége. Nemcsak könnyen elkészíthető, hanem garantáltan nagy sikert arat minden alkalommal. Próbáljuk ki ezt a receptet, és élvezzük az édes, vaníliás finomságot, amely generációk óta kedvenc a családi asztalokon.

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow