Hagymás bab

Hagymás bab

Az étel alapja a bab és a hagyma, melyeket különböző fűszerekkel és néha húsokkal ízesítünk. Ez az étel nemcsak finom, de tápanyagdús is, így kiváló választás lehet akár ebédre, akár vacsorára. Íme egy hagyományos hagymás bab recept, amelyet könnyen elkészíthetsz otthon.

2024-07-04 19:07
 0

Hozzávalók:

  • 500 g száraz bab (fehérbab vagy tarkabab)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 babérlevél
  • Só és bors ízlés szerint
  • Víz

Elkészítés:

  1. Bab előkészítése: A száraz babot áztassuk be egy éjszakára bő vízben. Másnap öblítsük le, és tegyük fel főni friss vízben. Adjunk hozzá egy babérlevelet és sót, majd főzzük addig, amíg a bab meg nem puhul (kb. 1-1,5 óra).

  2. Hagymás alap készítése: Amíg a bab fő, hámozzuk meg és vágjuk apróra a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy nagyobb lábasban hevítsük fel a sertészsírt vagy olajat, majd dinszteljük meg benne a hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá az apróra vágott paprikát és paradicsomot is.

  3. Paprikás rántás készítése: Amikor a hagyma üvegesre párolódott, szórjuk rá a lisztet, és pirítsuk meg egy kicsit. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, majd keverjük el gyorsan, hogy ne égjen meg.

  4. Bab hozzáadása: A megfőtt babot szűrjük le, de a főzővizet tartsuk meg. A babot adjuk hozzá a hagymás alaphoz, majd öntsük fel annyi főzővízzel, hogy jó szaftos legyen. Keverjük el alaposan.

  5. Fűszerezés: Ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint. Főzzük még együtt az egészet kb. 10-15 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

  6. Tálalás: A hagymás babot frissen, forrón tálaljuk. Kitűnő kísérője lehet friss kenyérnek, kovászos uborkának vagy egyéb savanyúságnak.

Tipp:

  • Húsos változat: Ha gazdagabbá szeretnéd tenni az ételt, adhatsz hozzá füstölt kolbászt vagy szalonnát is, amit a hagymás alaphoz kell hozzáadni és együtt párolni.
  • Vegetáriánus változat: Sertészsír helyett használj növényi olajat, és a húsokat hagyd el.

A hagymás bab egy igazán sokoldalú és kiadós étel, amely a magyar konyha egyik alappillére. Könnyen elkészíthető és ízletes, tökéletes választás egy baráti vagy családi összejövetelre is.

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow