Barbecue szósz recept: A tökéletes kísérő a grillezéshez
A barbecue szósz az egyik legnépszerűbb kísérője a grillezett ételeknek. Gazdag ízvilága és sokféle változata miatt könnyen az ízlésünkre szabható. Íme egy klasszikus barbecue szósz recept, amely minden grillezést felejthetetlenné tesz.
Hozzávalók:
- 1 csésze ketchup
- 1/2 csésze almaecet
- 1/2 csésze barna cukor
- 1/4 csésze méz
- 1/4 csésze Worcestershire szósz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál citromlé
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1/2 teáskanál cayenne bors (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Kezdjük az alapokkal: Egy közepes méretű lábasban keverjük össze a ketchupot, almaecetet, barna cukrot és mézet. Keverjük alaposan össze, hogy a cukor feloldódjon.
- Adjunk hozzá ízesítőket: Adjuk hozzá a Worcestershire szószt, szójaszószt, mustárt és citromlevet. Keverjük jól össze.
- Ízesítsük: Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, füstölt paprikát, őrölt fekete borsot és cayenne borsot. Keverjük el alaposan, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak.
- Főzzük össze: Tegyük a lábast közepes lángra, és folyamatos keverés mellett forraljuk fel a szószt. Amint forrni kezd, vegyük lejjebb a hőt, és lassú tűzön főzzük további 20-30 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
- Kóstolás és finomítás: Kóstoljuk meg a szószt, és ha szükséges, állítsuk be az ízeket további cukorral, ecettel vagy fűszerekkel. Ízlés szerint édesebbé vagy csípősebbé tehetjük.
- Hűtsük le és tároljuk: Ha a szósz elkészült, vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni. Hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll.
Tipp:
- Ha füstösebb ízre vágyunk, adjunk hozzá egy kevés füstölt sót vagy folyékony füstöt.
- A szószt felhasználhatjuk húsok pácolásához is, nem csak tálaláskor.
A házi barbecue szósz elkészítése egyszerű és sokkal finomabb, mint a boltban kapható változatok. Készítsük el saját verziónkat, és tegyük egyedivé grillezett ételeinket ezzel a gazdag, ízletes szósszal!
Mi a reakciód?