Citromos bodzaszörp

Citromos bodzaszörp

A bodzaszörp egy igazi klasszikus nyári ital, amely hűsítő és frissítő ízével varázsol el minket. Ebben a receptben a citrom hozzáadásával még üdítőbbé tesszük ezt a finomságot. A citromos bodzaszörp elkészítése egyszerű, és az eredmény egy fantasztikusan ízletes ital, amelyet egész nyáron élvezhetünk.

2024-07-17 12:53
 0

Hozzávalók:

  • 25-30 friss bodzavirág
  • 2-3 nagy citrom
  • 1,5 kg cukor
  • 1,5 liter víz
  • 50 g citromsav (opcionális, de ajánlott a tartósítás miatt)

Elkészítés:

  1. Bodzavirágok előkészítése: Gyűjtsük össze a friss bodzavirágokat egy napsütéses napon, amikor a legillatosabbak. Vigyázzunk, hogy ne legyenek rajtuk bogarak vagy szennyeződések. Enyhén rázzuk le őket, hogy megszabaduljunk a poroktól és a rovaroktól, de ne mossuk meg őket, mert így elveszíthetjük a finom virágport.

  2. Citromok előkészítése: A citromokat alaposan mossuk meg, majd vágjuk őket vékony szeletekre. Ha szeretnénk, a citromhéjakat is hozzáadhatjuk, de ügyeljünk rá, hogy ne legyenek keserűek.

  3. Cukorszirup elkészítése: Egy nagy lábosban forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot, és keverjük, amíg teljesen feloldódik. Ha szeretnénk hosszabb ideig tárolni a szörpöt, adjunk hozzá citromsavat is.

  4. Hozzávalók összekeverése: Helyezzük a bodzavirágokat és a citromszeleteket egy nagy tálba vagy befőttesüvegbe. Öntsük rájuk a forró cukorszirupot, majd takarjuk le az edényt, és hagyjuk állni 24-48 órán át hűvös, sötét helyen. Időnként keverjük meg, hogy az ízek jól összeérjenek.

  5. Szűrés és palackozás: Az áztatási idő letelte után szűrjük le a szörpöt finom szűrőn vagy gézlapon keresztül. Töltsük sterilizált üvegekbe, és zárjuk le szorosan. Ha tartósítani szeretnénk, pasztörizálhatjuk is az üvegeket forró vízben néhány percig.

  6. Fogyasztás: A kész bodzaszörpöt hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt hígítsuk fel vízzel vagy szódával ízlés szerint. Jégkockákkal és friss citromkarikákkal tálalva még frissítőbb lesz.

Tippek és variációk

  • Gyümölcsös ízesítés: A szörphöz adhatunk más gyümölcsöket is, mint például epret, málnát vagy lime-ot, hogy még izgalmasabb ízvilágot érjünk el.
  • Mentás bodzaszörp: Néhány friss mentalevél hozzáadásával frissítőbbé és aromásabbá tehetjük az italt.
  • Alkoholos verzió: Egy kis vodkával vagy pezsgővel felnőtteknek szánt koktélt készíthetünk belőle.

A citromos bodzaszörp remek választás a meleg nyári napokra, és saját készítésű változata garantáltan elnyeri a család és a barátok tetszését. Készítsük el ezt a finom, házi frissítőt, és élvezzük a természet adta ízeket!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow